Resepi PAVLOVA, cara mudah buat Pavlova



PAVLOVA, bukan saja unik pada namanya tapi testurnya yang menarik dan rasanya yang enak menarik minat penggemar desert ini untuk mencubanya sendiri. Boleh dihidang ketika majlis atau sebagai kek harijadi, atau dinikmati bersama family. huh tak sabar rasanya nak mencuba Resepi PAVLOVA, cara mudah buat Pavlova...


Resepi Pavlova

  • 180gm putih telur 
  • Secubit garam 
  • 1/2 tsp cream of tartar 
  • 100gm caster sugar 
  • 1tsp vanilla essence 
  • 1tsp white vinegar 
  • 1tsp tepung jagung 
  •  1-2 tub thickened cream 


 Topping-

  • any fruits ie strawberry, grapes, kiwi,plum, etc 
  • Strawberry/Raspberry Coulis 
  • Strawberry 
  • Caster sugar 
  • Perahan lemon 
  •  Air sikit 

Cara buat Pavlova

 1. Pukul putih telur,garam dan cream of tartar untuk 30 saat, masukkan gula sikit2 (dalam 1Tb), beat sekejap, masuk lagi sikit2 sampai gula habis. Make sure gula betul2 hancur. Texture licin dan berkilat.
2. Masukkan esen vanilla, vinegar dan tepung jagung dan gaul rata.
3. Lukiskan bulatan 10inci atas kertas silicon atau boleh guna mana2 tin rendah (non stick better), kalau tak non stick tolong alas dgn silicon paper pasal ia akan melekat pada tin.
4. Bakar pada 140C untuk 1 1/2 jam. JANGAN SESEKALI BUKA PINTU OVEN. Sebaik2nya untuk makan esok hari, buat malam, tutup oven dan tinggalkan dalam oven.
 5. Untuk coulis/sauce, blend empat2 tu till hancur, sukatan selalunya agak2 coz strawberry tak tentu masamnya, jadi kena testlah manis masam (gula dan lemon). Air pun jangan banyak, coulis sepatutnya pekat bukan cair, pekat tapi still boleh dituang. Tak paham tanya yg penah makan aritu. Simpan dalm peti, boleh buat awal, biar sejuk.
6. Sebelum makan, beat cream (my favorite is Bulla atau Cool Whip tp Cool whip ni susah giler nak dapat tapi kalau takde Rich pon bolehlah) sampai gebu.
 7. Bubuh cream atas meringue (base tu actually sejenis meringue) dan susun fruits kat atas. Strawberry coulis tu sama ada pour terus atau pour kemudian sebelum makan.
8. Cream dan fruits tu paling elok di letak b4 makan atau jangan terlalu awal, nanti jadi soggy.
 NOTA - base boleh tahan dalam 2-3 hari diluar provided simpan dalam airtight container.

Kredit: MAS


Responses

0 Respones to "Resepi PAVLOVA, cara mudah buat Pavlova"

Return to top of page Copyright © 2013 | ambooyat.com