Review Filem 2 Alam Yang 'Pecah Panggung'



Disebabkan banyak sangat keyword pasal filem 2 Alam masuk ke blog ni, hari ni me nak share review filem 2 Alam terbitan dR Rozmey. Review dari ohartis.com, kalo nak tunggu review dari me sendiri alamat takde lah entry ni. sebabnye tak larat nak tengok filem 'pecah panggung' ni, me suke filem pecah skrin je huhu ade tak?

Sinopsis filem 2 Alam



Kisah bermula di sebuah kampung terpinggir yang mana masyarakat sibuk dengan persiapan bagi menyambut ketibaan jenazah Amy atau Adam  dari kota.  Ketika ibu bapanya, Halimah dan Zainal yang lumpuh bersedih, Uztaz Ishak, rakan Adam dari kecil sibuk mengatur urusan.  Jenazah yang tiba mengalami kesukaran untuk dikendalikannya. Jenazah Amy menjadi berat dan kaku mengeras mendatangkan kesukaran kepada semua yang ada.
Dipaparkan juga kisah hidup Amy yang setelah kembali dari London, hidup bersekedudukan dengan Juan Agustin, juga seorang penyanyi popular yang sama dengannya. Amy dan Juan Agustin hidup dilimpahi dosa serta hiburan melampau tanpa batasan. Akhirnya ketika leka, Juan Agustin disamun dan dibelasah manakala Amy dilarikan lalu dirogol bergilir-gilir oleh tiga pemuda. Juan Agustin yang selamat melapokan kejadian itu kepada pihak polis. Amy berang kerana tahu bahawa reputasi dan rahsianya mennukar jantina denagn cara pembedahan di masa lalu terbongkar maka terjadilah pergaduhan dengan Juan Agustin yang berakhir dengan perpisahan.
Dunia Amy musnah, tertekan, bersendirian dan kecewa. Amy nekad membunuh diri. Turutan dari itu jenazahnya kembali kekampung seperti di awal cerita.. Setelah berjaya mengharungi dugaan, Ustaz Ishaq bersama penduduk kampung membacakan talkin di kemuncak kisah ini, Namun ianya tidak dapat membendung akan dosa berat Amy.

Apa yang best dengan filem 2 Alam

  • Pengajaran yang disampaikan walaupun ianya agak lame!
  • Cara kawalan kamera yang patut dipuji.
  • Editing yang boleh dipuji di sesetengah bahagian.
  • Sound effect yang agak mantap.
  • Pelakon baru yang hebat membawa watak masing-masing
Apa yang tidak best dengan filem 2 Alam

  • Satu perkara yang paling tidak best dan mampu membuatkan korang blah terus dari panggung wayang tu adalah flashback yang ada dalam cerita ni. Boleh dikatakan flashback scene-scene yang sama kerap sangat dilihat dan menutup segala yang menarik yang ada dalam cerita ini. Ianya juga dilatar-belakangkan dengan dua lagu iaitu Salam Terakhir dan juga Andai ku Tahu (nyanyian semula Amy Search dan Ramli Sarip). Ianya menjadikan filem ini TERAMAT-AMAT membosankan dan menjadi sebab utama kenapa filem ini dikatakan INDAH KHABAR DARI RUPA!
  • Plot cerita memang merepek. Kejap bincang kahwin dengan orang lain, tiba-tiba masa kahwin dah dengan orang lain pula.



Responses

10 Respones to "Review Filem 2 Alam Yang 'Pecah Panggung'"

amar haziq said...

tak mahu tengok 2 alam...

:)

http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/


November 21, 2010 at 9:53 AM
azwa_amani said...

errmmm...cam x nak tgk jerr


November 21, 2010 at 12:38 PM
ambooyats said...

amar~uhuh xmahu tgk juge

azwa~ok xya tgk eheh


November 22, 2010 at 6:11 PM
Anonymous said...

maacam penah ak baca kat ohartis ni,,..


November 22, 2010 at 7:48 PM
ambooyats said...

Anon~kan dah tulis awal2 kat atas tu review dari ohartis.com heee :D


November 22, 2010 at 8:39 PM
Anonymous said...

Hehe, pendapat saya jela kan.. tak melambangkan org lain.. Punyala tak best! sbb br tgk semalam.. pendek kata depa boleh buat scene dari mandi mayat perabih sampai nak tanam pastu celah sikit wat clips yang ada background lagu idup minah @ mamat tu pastu tunjuk ending dia mati bunuh diri abih cerita dari duk 'dragging' melenguh nengok dari mula sampai habis.

Dari segi plot takdak plot, pembangunan watak, takdak sb tak citer pun apsal org tu jadi sampai teruk sangat terserong camtu, takdak (kalau citer pecah panggung patut storyline kira adala sikit isikan). Saya rasa tukar jantina ini adalah bukan satu keputusan yg dibuat org satu individu dalam sekelip mata. Ia mesti impak psikologi dan lain-lain komponen jiwa individu tu sendiri yang boleh dikupas dalam citer ni.. tp waste on scene yang seksi-seksi ja. Cuma leh tanyang kat slot2 cerekarama.. dia habaq mahal modal.. location, location, location.. what location? Saya tgk, satu disco dgn extra teramat sikit, scene kawin mat salleh tu ngan hadirin dua tiga ketui ja, n scene seksi yang terjolok mata tgk di dalam rumah pastu scene kampung, takdak la byk mana modal nak pakai tu hehehe. Watak minah @ mamat tu takdak watak pembantu lain (kawan-kawan dia ke apa ke) hello kan artis, entourage nye mana? Seriously kalau tak mention dia artis, saya tak tau pun dia artis. Sy ingat dia GRO keje kat kelab malam je. rugi la rasenye tak tgk unstoppable hehe.. sib baik dah tgk Harry potter dulu


November 24, 2010 at 9:44 AM
ambooyats said...

Anon~thanks sudi kongsi review kat sni, pasni nak wat satu entry khas pasal review 2 Alam dari commentr blog ni...eheh

*2 alam filem cap ayam?


November 24, 2010 at 11:47 AM
Anonymous said...

Beyond any doubt blog with beneficial informations.


November 25, 2010 at 3:46 AM
Anonymous said...

bagi la kredit ke ohartis pasal artikel ni.. jangan kopi pest je.


November 27, 2010 at 2:08 PM
ambooyats said...

laa xcukup lg ke kedit kat atas tuh? takpe pasni letak kedit bebanyak eh hekhek


November 27, 2010 at 2:16 PM
Return to top of page Copyright © 2013 | ambooyat.com