"Adik bukan Penjenayah"



 pistol jgn bikin main! kalo pistol mainan takpe

tu lah tajuk kat harian metro ari ni yang memaksa aku menulis kat cni

seorang pelajar lelaki, Amirulrasyid 15 ditembak mati

dia terkena tembakan di belakang kepala.dengan alasan polis cuba mempertahankan diri

menurut polis die cuba melarikan diri

tapi..

perlu ke sampai macam tu sekali?? die tak pasti lagi besalah ke tak

mungkin die cuba melarikan diri sebab panik, myb juga takut kne saman yelah bawak kete takde lesen, pastu tengok kawan die dah cabut die pun pecut la..

kalu sebelum ni pun ada kes yang hampir sama polis menembak mati lelaki yang mengamuk selepas ditinggalkan rakannya.kesian kat parent lelaki tu turun naik mahkamah. tak tau kes tu dah selesai ke tak.

tapi..perlu ke sampai begitu sekali?? polis tu tak penah pikir ke keluarga mangsa??kalau ye pun nak pertahankan diri banyak lagi caranya bukan dengan pistol main lepas je..

aku pernah terbaca tapi tak ingat dah kat mana..cara polis nak handle pistol

kalu nak lepaskan tembakan sekali pun at least dekat kaki, supaya suspek tak leh pegi jauh n senang nak tangkap..sebab niat bukan nak bunuh tapi nak tangkap penjenayah..

kalau yang ni tembak kat kepala, sah2 la tak de harapan lagi

apa2 pun takziah buat keluarga adik Amirulrasyid

kepada bapak2 polisi sila bertindak ikut cogan kata anda ;;;mesra, cepat dan betul!;;;

-boleh terus baca kat Metro


Responses

12 Respones to ""Adik bukan Penjenayah""

ir MASh said...

mungkin silap polis tue..tapi cuba letak diri as polis tue jugak.dh bg arahan,jgn bgerak,nt sy tembak..dia gerak jugak..dlm kereta ada parang... cuba letak diri if ssorg mcurigakn dpn mata anda,adakah membiarkan @ melakukn perkara y myelamatkn diri.... salam takziah bagi adik ni.kdg2 benda berlaku x dijangka..
saya x berpihak mana2.tetapi cuba meletakkn diri di pihak y lain..
sme jugak yang ttg remaja mngamuk tue.. mungkin silap polis y tidak dilatih sebagai penembak tepat.. manusia sering bertindak tanpa berfikir..


April 27, 2010 at 9:08 PM
uncle said...

uncle pun rasa sedih bila melihat buletin utama kat tv3 malam tadi..ishhh malaysia ni dah tak ubah macam negara koboi pulak..keputusan sudah letak di tangan pak polisi..asal salah jer terus pang!!!! mampus..alasan hendak mempertahankan diri perghhh pandai depa cakap..!!! tapi uncle rasa tak semua macam tu..tapi bila dan ada sikambing hitam ni..bawak lumput habis dicalit ke semua pelusuk tempat.


April 27, 2010 at 9:20 PM
ambooyats said...

ir MASh : tengs bagi pendapat :)tp die budak lg,alasn nk perthnkn diri tak leh pakai.

sedih tgk mak die ank die pegi dlm kdaan camtu..tak tau lah sape y salah dlm hal ni..

:(


April 27, 2010 at 10:01 PM
ambooyats said...

uncle~tengs uncle igtkn kite je y emosi psl bende nih

bukan takat sedih je, terus hilg respek kt kambeng itam cam tuh

:(


April 27, 2010 at 10:04 PM
ir MASh said...

hanya tuhan sahaja y tahu apa yang benar2 berlaku time 2...

ibu mana lah x sedih kalau anak dibuat begitu..
saya pun boleh gila.

tuhan syg dia,tarik dia awl2 dri mneruskn khidupn di dunia kejam ini..
itu lah,dia hanya kanak2..


April 27, 2010 at 10:10 PM
al-basri said...

salam,
susahlah nak cakap pasal polis ni...
kalau yg betul2 penjenayah dia lambat nak tembak, tapi terus kalau dia rasa "curiga".

mungkin perlu tukar slogan 'cepat dan selalu tersilap"


April 27, 2010 at 10:33 PM
ambooyats said...

al-basri~huhuk betol3 cogan kate tu dah tak leh pakai ag..kne tuka


April 27, 2010 at 11:11 PM
uncle said...

"cepat dan selalu tersilap" hahahah bagus gak slogan tu..ada sapa bran nak tampal kat papan kenyataan di blai polis? karang tak pasal2 ada kepala berlubang kena bolos peluru hahahah


April 27, 2010 at 11:25 PM
anisalya said...

ssh bila kita cuma dgr crita.x tahu sape btl sape slh..
mgkn dua2 slh...
tp biar la siasatan berlangsung utk kita judge sape sebenarnya yang bersalah...


April 28, 2010 at 8:19 AM
Mis Erika said...

Astaghfirullah..i am soo speechless..


April 28, 2010 at 8:41 AM
ambooyats said...

anisalya~emm kite takleh nk tentukan sape slh.. just mmpu bg view dr public side :)


April 28, 2010 at 8:46 AM
kaChaNG_dEwa said...

Hadoiyaiii..Dulu ada kes sorang pompuan kena tembak jugak dalam keta.pastu tarik bawak klua kena pijak plak.patah tulang rusuk..aku tengok vdeo kat blog milo suam kalu xslp.kejam3..


April 29, 2010 at 6:30 PM
Return to top of page Copyright © 2013 | ambooyat.com