0 Sumpah Rajang atau Janji Kinabalu



Salam bulan Febuari di tahun 2017. Acap kali terngiang di skrin HD lagu rakyat ~ku dengar janjimu bayu kinabalu, ku dengar sumpahmu rajang yang berliku~.

Agaknya penulis lirik tu sedar tak Sabah ada liku sungai Kinabatangan dan Sarawak ada puncak gunung Santubong.

Boleh dipertimbangkan untuk lagu Sukan SEA 2017.
[Read More...]


0 Kekasih Erra Fazira Terima Ucapan Hari Lahir



Kekasih Erra Fazira Terima Ucapan Hari Lahir
Erra Fazira dan Shahir AF8 sememangnya dikatakan sebagai pasangan bercinta meskipun Erra tidak mahu memberikan komen lanjut mengenainya.
Namun, tindakan Erra yang memuat naik foto Shahir di akaun Instagramnya bersempena dengan hari lahir Shahir telah mendapat perhatian ramai.Malah, Erra juga menyertakan ucapan yang cukup bermakna buat Shahir.
CAKKKK!!! A surprise for u dear! jangan marah! Jangan tipilanjat!! . SELAMAT ULANG TAHUN!! Moga Allah sentiasa merahmati dan memberkati hidupmu.. Moga dipanjangkan usia dan dilimpahi rezeki yg melimpah ruah. Terima kasih kerana byk menyumbang positive vibes into my life.. wishing you happiness and may this year bring you endless joy and tons of precious memories.. #bdaywishes #jengjengjeng  #berjaya #larikkk
Foto tersebut mendapat lebih lapan ribu “likes” dan lebih lima ratus komen. Ramai yang mendoakan agar Erra dan Shahir mempunyai jodoh bersama dan semoga mereka berdua bahagia.
Tak salah wish birthday dekat someone kerana itu mengingatkan kita kepada kesyukuran.

[Read More...]


0 Salam Jumaat, Salam September Salam Hari Raya Haji



Assalam readers,
Image result for salam jumaat

Tinggal beberapa hari lagi kita bakal menyambut hari raya haji. Bersempena dengan tahun baru hijrah ini, tuan tanah nak buat shortlist bagi mengaktifkan dan memeriahkan lagi blog ini.. Antaranya

Menghapdet blog setiap hari.
Menulis cerita bersiri (penulis novel gittew)
Heart to Heart confession (ala-ala kaunseling gamaknya)
Simple giveaway.

Hopefully, semua perancangan menjadi kenyataan. Aminnnnn
[Read More...]


0 Food Review: Ais Krim Gula Apong, Enak.



Food Review: Ais Krim Gula Apong

Salam. Semalam sempat singgah di supermarket Giant Kota Padawan. Masa tengah jalan nak menuju ke Sugar Bun food outlet, ternampaklah satu gerai yang nampaknya baru dibuka. Dilihat pada banner ada menu yang menyelerakan iaitu Aiskrim Gula Apong. kebetulan me memang dah lama mengidam nak merasa ais krim yang agak famous ni, betul ke enak? sebabnya kalau pegi kat mana-mana gerai yang menjual aiskrim gula apong, mesti ramai yang beratur panjang.


rasa aiskrim gula apong ni memang enak, manis pun tak berapa dan caramelized sugar menambah keenakan ais krim gula apong ni. kalau makan masa hot and sunny day memang sesuai sangatlah. Instead of aiskrim gula apong cone yang berharga RM1.50, ada juga dijual aiskrim gula apong cup dan ais krim gula apong takoyaki...

 

Food star **** (empat bintang!)...thats mean you all mesti cuba aiskrim gula apong ni.
[Read More...]


0 Resepi Ringkas Kek Batik, Tapi Sedap!



Resepi Ringkas Kek Batik, Tapi Sedap!

Kek Batik sebut aja pasti terbayang lapisan biskut yang dilitupi coklat. kek batik ni dari zaman study lagi dah buat. Mudah dan menyelerakan.
Bahan-bahan:

* 200gm millo > boleh letak lebih sikit jika suka
* 250gm butter/marjerin-hasue guna marjerin puteri,jadi kek tak mudah lembik
* 3 sudu makan serbuk koko (me prefer Van Houten)
* 1 tin kecil susu pekat manis > boleh kurangkan sedikit
* biskut meri secukupnya

Cara-cara
  1. Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  2. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit dan kacau(guna hand whisk) sehingga milonya hancur
  3. Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....
  4. Setelah pekat(membentuk kerak halus),padamkan api.
  5. Susun biskut meri di dalam loyang(lapik dengan plastik agar mudah dikeluarkan setelah sejuk)lapis ngan adunan coklat,susu biskut meri lagi,sendukkan adunan coklat.Ulang langkah ini selapis demi selapis sehingga habis...
  6. Siap...dan biarkan semalaman.... potong dan hidangkan...kalau mahu cepat keras masukkan dalam peti sejuk dan bila keras potong dan hidangkan...
[Read More...]


Return to top of page Copyright © 2013 | ambooyat.com